Skip to content

Συνέντευξη στη Δημόσια Τηλεόραση της Λετονίας

Συνέντευξη στη Δημόσια Τηλεόραση της Λετονίας

Συνέντευξη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον δημοσιογράφο Gints Amoliņš της Δημόσιας Τηλεόρασης της Λετονίας LTV, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής της στη χώρα από 1 ως 3 Ιουνίου 2022.

Ακολουθεί η μετάφραση της συνέντευξης:

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διαστρεβλώνει δραματικά το διεθνές νομικό περιβάλλον και τη δικαιοσύνη, δήλωσε η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Λετονία σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση. Αναγνώρισε επίσης ότι μόνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει πότε η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και επικρίνει την Τουρκία επειδή μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα και η Λετονία μόλις γιόρτασαν τα εκατό χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κύρια σημεία συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και πού πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω;

Πρώτα απ’ όλα είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στη Λετονία με την αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Λετονίας. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές, όχι μόνο γιατί είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά και γιατί σε όλα τα διεθνή φόρα στηρίζονται σε κοινές αξίες. Στον σεβασμό της δημοκρατίας, των αρχών του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φυσικά, υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων σε τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός. Επίσης στις νέες τεχνολογίες και την κυβερνοασφάλεια. Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης της συνεργασίας μας και στα θέματα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στη Λετονία, είναι η ασφάλεια, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ελλάδα καταδίκασε τον πόλεμο και προμήθευσε με όπλα την Ουκρανία. Πώς επηρεάζει ο πόλεμος την Ελλάδα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή σας;

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την εισβολή σε μια χώρα ανεξάρτητη και κυρίαρχη και της παρείχε ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια. Όπως επίσης υποδέχθηκε και χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την πατρίδα τους. Αυτή τη στιγμή γύρω στους 25.000 έχουν έρθει στην Ελλάδα. Αυτός ο πόλεμος παραβιάζει κάθε έννοια δικαιοσύνης και η διεθνής νομιμότητα διαταράσσεται με πάρα πολύ δραματικό τρόπο. Η ρεβιζιονιστική συμπεριφορά του Πούτιν έχει πολλές ομοιότητες με τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα βλέπει να αμφισβητείται το διεθνές δίκαιο και η Ελλάδα υποστηρίζει τους κανόνες. Υποστηρίζουμε τον διάλογο και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας. Αντιδημοκρατικές συμπεριφορές δεν πρέπει σήμερα να γίνονται αποδεκτές.

Η Ελλάδα πέρασε οικονομικές δυσκολίες την τελευταία δεκαετία, ενώ και η ευρωπαϊκή οικονομία χτυπήθηκε από την πανδημία του Covid τα τελευταία δύο χρόνια. Έχει καταφέρει η Ελλάδα να συνέλθει από αυτά τα σοκ;

Η Ελλάδα πέρασε πραγματικά μια μεγάλη δεκαετή δοκιμασία την περίοδο οικονομικής κρίσης. Άντεξε όμως και η δημοκρατία και η κοινωνία έδειξε ανθεκτικότητα και με τη βοήθεια των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ελλάδα ανέπτυξε μια νέα δυναμική στην οικονομία της, κάτι που αναγνωρίστηκε και από τις διεθνείς αγορές. Εμφανίστηκε όμως στη συνέχεια η πανδημία που είχε, όπως γνωρίζουμε όλοι, μεγάλες επιπτώσεις και στην οικονομία. Ύστερα ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η κρίση επισιτισμού. Μια σειρά από κρίσεις που επηρεάζουν την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Η διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της Ελλάδας ήταν επιτυχής και αποτελεσματική, με θετικά αποτελέσματα και ανταπόκριση, το είδαμε στον τουρισμό. Έδειξαν εμπιστοσύνη, δηλαδή, οι πολίτες άλλων χωρών να επισκεφθούν την Ελλάδα και αυτό βοήθησε την οικονομία. Ελπίζω ότι με το τέλος του πολέμου και με την Ουκρανία κυρίαρχη και ανεξάρτητη, θα μπορέσουμε όλοι να συνεχίσουμε προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον».