Skip to content

Δηλώσεις των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Nataša, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι χώρες μας, εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ασπάζονται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, και οι διμερείς μας σχέσεις ενισχύονται συνεχώς.

Ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, με τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ανάφλεξη της βίας στη Μέση Ανατολή και την έκρυθμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι επιτακτική, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη διαλόγου, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Και αναδεικνύεται έντονα η σημασία της στρατηγικής αυτονόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, μια σειρά από προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό φαινόμενο, η άνοδος του κόστους ζωής, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η κλιματική κρίση, προκαλούν ανησυχία σε μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Και αυτό το έζησαν πέρυσι και οι δύο χώρες μας, με τα ακραία φυσικά φαινόμενα που βιώσαμε, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους ευρωπαίους πολίτες απαιτούν συντονισμένη δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλληλεγγύη, πάντοτε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και πάλι καλώς ήρθατε, αγαπητή κυρία Πρόεδρε.

NATAŠA PIRC MUSAR (από ανεπίσημη μετάφραση): Αγαπητή κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Κατερίνα. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ και που θα βρεθούμε μαζί στο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς. Ο λόγος είναι πολύ απλός που είμαι σήμερα εδώ. Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές σε διάφορα διεθνή φόρουμ και για αυτό ήθελα να συνομιλήσω μαζί σας και από κοντά.
Επίσης υπάρχει ένα ακόμα κοινό μας σημείο: είμαστε και οι δύο γυναίκες Πρόεδροι των κρατών μας. Το δεύτερο κοινό μας σημείο είναι ότι δεν ανήκουμε, καμιά από τις δύο, σε κανένα κόμμα και για αυτό μπορούμε με αμεροληψία να δούμε πώς είναι τα πράγματα στη χώρα μας και στην εσωτερική πολιτική του κράτους μας.

Επειδή θα μιλήσουμε σήμερα και για τον πόλεμο της Ουκρανίας και τη Γάζα, θα ήθελα να πω ότι αυτή τη στιγμή η Σλοβενία είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα θα καταστεί μέλος το 2025 έως το 2026 και εμείς θα την υπερψηφίσουμε – αυτό είναι ένα ακόμα κοινό μας σημείο, το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε σήμερα.

Υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός λόγος που χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ. Πριν από 20 χρόνια, η Σλοβενία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πριν από 21 χρόνια, εδώ στην Αθήνα, υπογράψαμε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα επιπλέον ζήτημα που θα ήθελα να συζητήσουμε είναι ότι και η Ελλάδα και η Σλοβενία συμφωνούν για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια και επίσης στο να ενταχθούν και η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία. Αυτό το υποστηρίζουμε και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε με εσάς.

Το επόμενο θέμα που θέλω να θίξω είναι οι Ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 9 Ιουνίου. Νομίζω ότι θα έπρεπε να πείσουμε τους νέους να πάνε να ψηφίσουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που έχει θέσει τα θεμέλια να υπάρχει το κράτος δικαίου, να κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή και επίσης οι νέοι πρέπει να μην ξεχνούν ότι είναι το μέλλον μας.

Πιστεύω στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή σας και θα ήθελα να συνεχιστεί αυτή η φιλία μας και στο μέλλον.

Τελετή Παρασημοφόρησης

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή, απένειμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.